Wednesday, December 30, 2015

Home 17: The Study

It's taking shape slowly.  It's a dining room by design with an obnoxious  and somewhat ugly chandelier that a kind friend clamped out of the way so that nobody had to lose an eye.  This is where the oversized fiction (alpha by author) and much of the remaining nonfiction (sorted by topic / subject matter) live.  It's where my functional, cobbled-together standing desk is.  It is the future home of a window seat, if I can make that happen.  (Step 1: get gutter put on above window to prevent more window frame leprosy; Step 2: get leprous window and frame replaced; Step 3: figure out how to cobble together the perfect window seat on the cheap.)

There are some files in cabinets and boxes, which I shall eventually neatly conceal under the desk.   The window is covered with a large, double-folded sheet of white, tulle-like polyester (abandoned to me by a former roommate) that lets in a lovely diffuse light while giving privacy at night with no need to open or close anything, including the window, which is missing the screen due to the window leprosy mentioned above.

I am trying to make it its own separate and calm-feeling space (for me and to make friends who don't feel comfortable with clutter more comfortable).  There is a shoji screen blocking the backside of my MacGyver desk from the larger space and some little cubbies with doors hiding their contents.  There will be more screens that I will prop in front of the bookshelves to hide them from view when not needed.  The remaining floor space is big enough for an air mattress (or a pullout cough component to my magical imaginary window seat).  When it's done, it will be black and white and full of diffuse light supplemented by the high-chandelier light.

There is a cutout from the kitchen.  I'm not sure if I will set up some see-through curtains or a half-height shoji screen in front of the kitchen opening to block out the pink and preserve the simple effect I'm going for.

I've kept the long diagonal lines of sight through the dining / living room open, so it makes the while place feel a bit bigger than it is.  It's functional but cluttered at the moment.  We'll call it good.

No comments:

Post a Comment